Sekolah Menengah Orang Asli di Buka Pada 2016

0
1298

SUNGAI SIPUT – Sekolah Menengah Orang Asli berdekatan dengan rumah panjang orang asli akan dibina di Kampung Bawong bagi membendung masalah keciciran di kalangan masyarakat pribumi ini yang muda.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata pembinaan sekolah kediaman RM26.2 juta bermula pada November 2013 dan dijangka akan beroperasi mulai tahun depan.

“Sekolah ini adalah komponen utama untuk mengatasi masalah keciciran di kalangan pelajar Orang Asli dari sekolah rendah ke sekolah menengah,” katanya selepas majlis berbuka puasa bersama masyarakat Kampung Bawong Orang Asli, hari ini.

Pada majlis itu, Menteri itu juga diedarkan sumbangan kepada ketua-ketua isi rumah di kampung itu, kanak-kanak Orang Asli dan kunci ke Masjid Kampung Bawong.

Mohd Shafie berkata sekolah tersebut boleh menampung 600-900 pelajar dan mempunyai 24 bilik darjah Tingkatan Satu hingga Tingkatan Lima, manakala asrama boleh menampung 400 orang pelajar.

Mohd Shafie berkata sekolah ini telah dibina di bawah program pembangunan kampung bersepadu Sungai Siput Orang Asli sebagai sebahagian daripada usaha untuk meningkatkan taraf hidup masyarakat ini.

“Ia akan membolehkan 10,000 Orang Asli yang tinggal berdekatan untuk menghantar anak-anak mereka untuk bersekolah di sini,” katanya.

Di bawah program ini bersepadu, sebuah masjid yang menelan belanja RM1.7 juta juga telah dibina di Kampung Bawong. Ia telah siap sepenuhnya pada 31 Mei tahun ini dan mendapat kebenaran daripada Jabatan Agama Islam negeri untuk mengadakan solat Jumaat.

Mohd Shafie berkata beliau berbangga dengan pencapaian pendidikan masyarakat Orang Asli, dengan 40 daripada mereka melanjutkan pelajaran di luar negara untuk sarjana muda dan ijazah sarjana dan doktor falsafah.

Beliau berkata tahun ini, 12 pelajar Orang Asli mengambil pelajar lagi dalam undang-undang, perubatan dan bidang-bidang lain.

Ditanya mengenai usaha UMNO untuk memenangi semula hati rakyat semasa menghadapi pelbagai isu pada masa ini, Mohd Shafie yang juga Naib Presiden Umno, berkata tumpuan lebih perlu diberikan kepada perancangan dan melaksanakan program-program pembangunan modal insan dan meningkatkan ekonomi rakyat.

“Jika kita mahu meyakinkan rakyat, kita perlu membantu menyelesaikan masalah mereka, dan memahami kehidupan masyarakat luar bandar,” katanya. – BERNAMA

Spread the News :-
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •