‘Saya nak tahu siapa dalangnya’ – KJ

0
504

MELAKA, 16 Ogos 2015 (MyTimes) – Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin berkata, beliau mahu tahu siapa yang berada di belakang konspirasi yang didakwa untuk menjatuhkan kerajaan.”Sebagai Ahli Parlimen, saya amat berminat untuk mengetahui yang individu-individu yang dimaksudkan ini.

“Saya tidak akan mengaitkan diri saya dengan mereka jika saya tahu siapa mereka,” katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Umno Bukit Katil di Dewan Tun Ali pada hari Ahad.

Pada hari Sabtu, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, seorang tokoh Umno yang terkemuka adalah dalang dalam plot untuk menjatuhkan kerajaan melalui undi tidak percaya di Parlimen, dengan sokongan ahli-ahli pembangkang.

Mengenai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) meminta pendedahan sepenuhnya pembiayaan politik, Khairy berkata beliau mengalu-alukan langkah itu.

Beliau juga menyambut baik pengumuman Perdana Menteri untuk satu jawatankuasa perundingan kebangsaan mengenai pembiayaan politik.

Namun, Khairy menegaskan bahawa penjelasan pada derma RM2.6bil perlu masih berterusan kerana isu itu adalah satu perkara yang mempunyai kepentingan di kalangan akar umbi.

Khairy dalam ucapanya berkata akar umbi Umno harus mempunyai keberanian untuk menyuarakan masalah mereka kepada kepimpinan parti.

“Saya secara terbuka menyatakan bahawa kita tidak boleh terus menjadi pak turut (Yes Man) dan mengabaikan hakikat bahawa kita sekarang dalam kejatuhan yang serius, kita kena soal kepimpinan.

“Bukan niat saya untuk memberontak terhadap kepimpinan atau menjadikan musuh dalam parti tetapi kita harus terus memperjuangkan Umno sebagai parti tunggal Melayu Islam dan negara.

“Kita perlu mencari penyelesaian bagaimana untuk mengharungi gelombang pasang surut ini sebelum tsunami melanda lagi kita memandangkan pilihan raya umum adalah satu lagi 30 bulan atau lebih,” katanya. – MyTimes

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here