PKR, DAP dan Amanah membentuk Pakatan Harapan

0
380

SUBANG, 22 September 2015 (MyTimes) – Pemimpin – Pemimpin tertinggi PKR, DAP dan Parti Amanah Negara yang baru ditubuhkan tiba di Hotel Empire di sini untuk mengadakan mesyuarat tertutup membincangkan masa depan parti-parti pembangkang.

Ia akan menjadi mesyuarat pertama ketiga-tiga parti tersebut sejak PAS dan DAP memutuskan hubungan dan pembentukan kumpulan serpihan PAS Amanah.

Ahli PAS hanya dilihat pada majlis itu ialah Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar.PAS sebelum ini mengumumkan bahawa ia tidak akan menyertai perjumpaan tertutup kerana Pakatan Rakyat masih hidup dan tidak ada keperluan untuk Pakatan Rakyat 2.0.

Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, pemimpin DAP Lim Kit Siang, Pengerusi Amanah dan Timbalan Pengerusi Mohammad Sabu dan Salahuddin Ayub, serta ahli-ahli pembangkang yang lain turut hadir pada mesyuarat itu.

Hadir bersama ialah Menteri Besar Selangor dan Timbalan Presiden PKR Azmin Ali, Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dan Amanah Naib Pengerusi Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa.

Pemerhati bebas turut hadir pada majlis itu, di antara mereka ialah Pengerusi Bersih Maria Chin Abdullah dan Akedemi Belia, Datuk Saifuddin Abdullah dan Sasterawan Negara A Samad Said, yang baru sahaja menyertai DAP. -MyTimes

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here