Das Pertama Muhyiddin : Mana Petugas Penyiasatan 1MDB?

0
372

KEMAMAN: Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata rakyat kini mempersoalkan jika terdapat campur tangan ghaib dalam penyiasatan 1Malaysia Development Berhad.

“Apa yang terjadi dengan orang-orang yang sepatutnya menyiasat 1MDB? Rakyat ingin tahu apa statusnya”katanya ketika merasmikan mesyuarat bahagian Umno Kemaman semalam.

Timbalan Presiden Umno berkata beliau tidak pasti jika pasukan petugas ditubuhkan untuk menyiasat 1MDB masih wujud.

“Apa yang telah berlaku kepada pasukan petugas itu? Saya diberitahu baru-baru ini bahawa pasukan tersebut tidak ada lagi. Ia seolah-olah seperti ada tangan ghaib yang sedang mengganggu. Adakah ini kebetulan atau adakah ia dilakukan dengan sengaja? “Tanya beliau. Muhyiddin, yang digugurkan sebagai Timbalan Perdana Menteri dalam rombakan baru-baru ini, berkata Kabinet yang mahu perkara 1MDB disiasat dan sebagai ahli, dia hanya menyokong cadangan itu.

Berikutan cadangan itu, beliau berkata, satu pasukan petugas telah ditubuhkan untuk menyiasat punca masalah dan membawa mereka yang bertanggungjawab ke muka pengadilan.

“Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Bank Negara dan pihak polis telah dimasukkan ke dalam pasukan petugas itu. Tetapi kini ia seolah-olah perkara yang tidak berjalan lancar, “katanya, merujuk kepada pemindahan digugurkan baru-baru ini dua orang pengarah SPRM dan mempersoalkan beberapa pegawai kanan suruhanjaya itu oleh pihak polis.

Beliau menambah bahawa beliau telah membangkitkan soalan mengenai 1MDB dan dana RM2.6bil yang disalurkan ke dalam akaun peribadi Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menyelamatkan Perdana Menteri daripada tuduhan salah laku.

Mengulangi bahawa dia tidak mempunyai motif tersembunyi apabila dia mengangkat kedua-dua isu, Muhyiddin berkata: “Saya tidak pernah mempersoalkan kuasa prerogatif Perdana Menteri. Satu-satunya perkara yang saya lakukan ialah untuk menyuarakan pandangan saya mengenai 1MDB dan isu dana RM2.6bil. “

Beliau berkata beliau terpaksa menaikkan isu ini kerana orang ramai telah mendesak jawapan selepas laporan mengenai perkara-perkara yang telah diketengahkan oleh The Wall Street Journal.

“Rakyat mempunyai hak untuk tahu. Apabila mereka bertanya kepada saya, apa yang saya boleh katakan ialah ‘Saya tidak tahu’. Mereka mahu tahu di mana wang itu datang.

Beliau berkata sebaik sahaja dia membaca laporan mengenai dana itu disalurkan ke dalam akaun Najib, beliau telah menghantar sms Perdana Menteri meminta penjelasan dan mencadangkan bahawa dia harus bertindak ke atasnya.

“Apa yang dia lakukan adalah berkata ‘terima kasih’ dan bahawa beliau akan meminta Peguam Negara untuk membersihkan udara. Itu sahaja saya diberitahu, “katanya.

Di Kota Kinabalu, naib presiden Umno Datuk Seri Shafie Apdal berkata pendapat dan pandangan yang disuarakan oleh perwakilan di mesyuarat-mesyuarat bahagian Umno yang sedang berlangsung perlu diberi perhatian serius oleh kepimpinan.

Beliau berkata idea mengenai bagaimana untuk mengukuhkan perjuangan parti itu perlu diberi keutamaan.

Ketua bahagian Umno Semporna itu menambah bahawa Umno hanya akan kekal relevan jika ia berkesan boleh menangani isu-isu semasa, mendengar kebimbangan rakyat dan membuktikan bahawa ia adalah sensitif kepada keperluan mereka. – MyTimes

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here