Menteri Besar dan 12 Exco Barisan Nasional Isytihar Harta Pada SPRM

0
274

KUANTAN, 25 Ogos – Menteri Besar Pahang bersama 12 Anggota Exco Kerajaan Negeri akan mengisytiharkan harta masing-masing sebagai usaha berterusan menangani rasuah.

Datuk Seri Adnan Yaakob berkata, pengisytiharaan berkenaan akan dilakukan secepat mungkin iaitu selepas perkara itu dbincangkan dalam mesyuarat Exco esok.

“Kita akan isytihar harta yang kita ada dan mungkin dari semasa ke semasa kalau ada tambahan atau pelupusan harta, kita akan lapor kepada SPRM.

“Saya sendiri akan mengemukakan penyata kewangan dan akaun kepada SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) dan ini mungkin mengambil masa kira-kira dua hingga tiga minggu.

“Justeru saya harap SPRM dapat memberi masa kepada kerajaan negeri untuk mengisytiharkan harta masing-masing sebagai satu komitmen untuk menangani gejala rasuah,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis taklimat dan wacana SPRM Pahang bersama Anggota Parlimen dan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan Senator di sini, Selasa.

Turut hadir, Timbalan Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM, Datuk Mustafar Ali, Pengarah SPRM Pahang, Datuk Zainul Darus, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Muhammad Safian Ismail dan Anggota Jawatankuasa Khas Mengenai Rasuah, (JKMR) Datuk Fauzi Abd Rahman.

Mengulas lanjut, Adnan berkata pada masa kini Exco Pahang merupakan negeri pertama yang mengisytiharkan harta mereka kepada SPRM.

“Kita tidak minta pujian mana-mana pihak tapi mungkin kita negeri pertama (isytihar harta)… tapi saya ingat langkah ini boleh menyedarkan masyarakat bahawa kerajaan negeri Pahang, Menteri Besarnya, dan Exconya ada bersama untuk memerangi rasuah,” katanya.

Dalam pada itu, Mustafa berkata pihaknya menyambut baik langkah pemimpin kerajaan negeri Pahang yang bersatu dalam memerangi rasuah.

“Ini memperlihatkan ketulusan dan integriti yang wujud dalam kerajaan negeri dan perkara ini boleh diperluaskan secara menyeluruh,” katanya.

Sementara itu, Fauzi berkata keberanian pemimpin negeri Pahang untuk mengisytiharkan harta masing-masing adalah satu perkara luar biasa dan harus menerima pujian.

“Sebelum ini kita pernah cuba buat di tempat lain, tapi susah. Alhamdulillah di negeri ini (ia mampu dibuat) dan ini mungkin boleh menjadi dorongan kepada pemimpin negeri lain mahu pun di peringkat pusat untuk mengikut langkah sama.

“JKMR juga dalam masa sama sukacita untuk memaklumkan setelah meneliti rekod negeri ini dalam tempoh tiga tahun, tidak ada satu pun laporan malah surat layang berkaitan isu rasuah diberikan kepada anggota politik di negeri ini… ini sesuatu yang patut dibanggakan,” katanya yang juga Anggota Parlimen Indera Mahkota itu.

— BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here