Keluar BN jika putuskan hubungan – Khairy

0
366

KUALA LUMPUR 21 Sept. – Pemuda UMNO menggesa Pemuda MCA Pasir Gudang untuk keluar dari Barisan Nasional (BN) jika mereka masih berdegil mahu memutuskan hubungan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Ketuanya, Khairy Jamaluddin berkata, kenyataan Ketua Pemuda MCA Pasir Gudang, Cia Chow Hui yang tidak bersetuju dengan sokongan yang ditunjukkan Perdana Menteri terhadap Himpunan Rakyat Bersatu baru-baru ini hanya memburukkan keadaan di sebalik kemerosotan sokongan masyarakat Cina terhadap BN.

“Pemuda MCA Kebangsaan perlu membuat siasatan mendalam ke atas ketetapan Pemuda MCA Pasir Gudang seperti yang dinyatakan Chow Hui semalam dan jika mereka masih mahu memutuskan hubungan dengan Najib, lebih baik mereka keluar sahaja daripada BN.

“Kerjasama yang terjalin dengan parti komponen tersebut sejak sekian lama boleh rosak dengan tindakan individu tidak bertanggungjawab seperti Pemuda MCA Pasir Gudang,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Ketua Pemuda UMNO Kedah, Datuk Shaiful Hazizy Zainol Abidin pula menyifatkan Pemuda MCA tidak mengukur baju di badan sendiri sebelum mempertikai pendirian Perdana Menteri memandangkan kegagalan mereka meraih sokongan masyarakat Cina kepada BN.

“Kenyataan Chow Hui itu bersifat populis apabila mempersoalkan pendirian Perdana Menteri terhadap perhimpunan baju merah sedangkan yang sepatutnya dipersoalkan ialah pendirian Ketua Pemuda MCA, Senator Ching Sin Woon yang secara terbuka menggalakkan ahlinya menyertai perhimpunan Bersih 4 yang lalu.

“Dalam hal ini, Pemuda Kedah tidak teragak-agak untuk memutuskan hubungan dengan Pemuda MCA sekiranya mereka tidak tampil bertanggungjawab atas kenyataan berunsur penghinaan yang dibuat ahli mereka,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Sementara itu, Ketua Pemuda UMNO Pahang, Mohd. Shahar Abdullah dalam kenyataannya menggesa Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai supaya tidak terus mengambil pendekatan berkecuali dan segera mengambil tindakan disiplin ke atas Chow Hui yang dilihat tidak matang, selain cenderung dan senada dengan DAP.

“Kami mahu Tiong Lai tidak terus berdiam diri dan berani mengambil tindakan disiplin ke atas Chow Hui yang jelas akan menjahanamkan BN melalui gerak tari kelompok yang digelar ‘musang berbulu ayam’ ini.

“Berikutan kenyataan dua pemimpin Pemuda MCA itu yang dilihat cenderung menyokong DAP, ia telah menimbulkan persoalan adakah mereka ini sengaja menyertai parti komponen semata-mata mahu merosakkan parti,” katanya.

Spread the News :-
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •