Isu 1MDB : SPRM ke luar negara Siasat Jho Low

0
397
Pedestrians walk past the logo of 1Malaysia Development Berhad (1MDB) at its construction site in Kuala Lumpur on February 23, 2015. The Malaysian Insider/Najjua Zulkefli

Putrajaya, 14 Sep – Satu pasukan khas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dijangka ke luar negara minggu ini untuk mengambil kenyataan daripada jutawan Jho Low dan dua yang lain yang berkaitan dengan siasatan SRC International Sdn Bhd, anak syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB ).

Dua individu yang lain dijangka terlibat ialah Pengarah Urusan SRC International, Nik Ariff Nik Faisal Othman Kamil dan pengarah Suboh Mohd Yassin. Difahamkan bahawa SPRM telah meminta bantuan daripada pelbagai agensi di luar negara untuk mencari ketiga-tiga mereka dan akhirnya dapat menghubungi ketiga – tiga individu dalam membantu siasatan.

Sumber berkata siasatan akan dijalankan di luar negara kerana tiga lelaki telah menyatakan kebimbangan akan keselamatan mereka sekiranya mereka pulang ke Malaysia.Sumber juga memberitahu The Malaysian Insider bahawa SPRM hanya mahu merekodkan kenyataan mereka dan bukan untuk menahan mereka.

SPRM telah mengeluarkan notis kepada tiga pada 22 Ogos untuk hadir di hadapan mereka untuk membantu siasatan yang sedang dijalankan terhadap RM42 juta yang disalurkan ke dalam akaun bank peribadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Mengikuti notis itu, Jho Low, atau nama sebenarnya Low Taek Jho, telah menghubungi SPRM dan menyatakan kesediaannya untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa.

Bekas polis cawangan khas Timbalan Pengarah Datuk Abdul Hamid Bador bulan lalu mendakwa ada usaha untuk menyembunyikan saksi utama berhubung dengan siasatan JPP Antarabangsa.Tanpa mendedahkan nama, Hamid berkata, salah seorang saksi utama sebelum ini bersembunyi di Indonesia dan Thailand, dan kini berada di New Zealand.

Pada bulan Julai, Jabatan Imigresen telah mengeluarkan larangan perjalanan pada Nik Faisal manakala Suboh juga dilaporkan hilang.

Alamat terakhir Nik Faisal yang diketahui ialah Alam Impian, Shah Alam ketika ini Suboh adalah Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur dan Jho Low adalah dari Bungah Park Tanjung, Pulau Pinang.

Selain daripada RM42 juta, SPRM juga sedang menyiasat wang RM4 bilion Kumpulan Wang Persaraan Inc kepada SRC Antarabangsa. – September 14, 2015.

-Terjemahan dari The Malaysian Insider

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here